Uitgeverij De Zingende Zaag, de Pietje Bell onder de literaire boekmakers, veelvuldig bekroond en geprezen om haar spel met vorm en inhoud, bestaat 25 Jaar en viert de aftrap van dit jubileum met WILLEM. Ceci n’est pas un glossy. Het is de allereerste ‘glossy’ die er van een dode dichter verschijnt. Deze glossy met een knipoog verschijnt ter gelegenheid van Bilderdijk Superstar, de vijfde Bilderdijklezing verzorgd door Rick Honings. Deze ultieme glossy, die geen glossy wil zijn, ceci n’est pas un glossy, speelt in vorm en inhoud met de persoonlijkheidscultus die al tijdens het leven van Bilderdijk hilarische of zo men wil bedenkelijke vormen aannam. Zo was Bilderdijk het vooral in zijn Haarlemse jaren zat om als een orang-oetan, olifant of struisvogel te worden aangestaard en eindigde de dichter, vanwege het grote aantal verzoeken om haarlokken, vrijwel kaalgeknipt in zijn kist.
De ‘glossy’ is uiteraard in full colour en op dik glanzend papier, met veel goud en zilver, uitgevoerd en bevat poëzie, collages en essays van onder andere Adriaan van Dis, Piet Gerbrandy, George Moormann, Luuk Wilmering en betrekkelijke nieuwkomers als H.P. Aschenbrenner en Janine Kaganskii. De Zaag zou de Zaag niet zijn als dit ’tijdschrift van de eeuw’ niet ook een aantal extra’s of dubbele bodems zou bevatten. Zo kan je van het boekje in een handomdraai een icoon of (reis)altaar maken met als ‘sterren’ of ‘heiligen’ de portretten van Lord Byron en Willem Bilderdijk met goud omlijst. Ook is er dit keer letterlijk een extra laag te bespeuren: er is door het hele boekje heen met het inmiddels zeldzame en niet meer geproduceerde parelmoervernis een subtekst als ‘vijfde kleur’ aangebracht.
De grootste verrassing van deze Zingende Zaag bevindt zich, met de hand ingenaaid, achter een van de flappen. Hier maakt de lezer een kans van 1 op 250 om in het bezit te komen van een echte haarlok van onder andere Willem Bilderdijk, Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Dolly Bellefleur, Dieuwertje Blok, Wim Brands, Carine Crutzen, Nico Dros, Pam Emmerik, Leoni Jansen, George Moormann, Peggy Verzett of misschien een snorhaar van Piet Gerbrandy!
Titel: WILLEM. Tijdschrift van de eeuw. Ceci n’est pas un glossy
84 pagina’s met omslag, twee flappen, buikband en ingenaaid zakje met een lok haar van een BN-er.
Concept, ontwerp, redactie: George Moormann. Grafische vormgeving: Bas van Vuurde.
Medewerkers: H.P. Aschenbrenner, Adriaan van Dis, Ruud Douma, Piet Gerbrandy, Wim Hofman, Janine Kaganskii en Peggy Verzett.
Beeld: Wim Hofman en Luuk Wilmering. Fotografie: Ton van der Heide en Victor Schiferli.
Er zijn van WILLEM. twee oplagen. Een inclusief een zakje met een haarlok van een Bekende Nederlander (250 stuks) € 25 en een met een leeg zakje waar de lezer/gebruiker zijn eigen haar in kan doen. Iedereen een Superstar! € 14,95
De echte fan of bewonderaar kiest natuurlijk de speciale gelimiteerde editie.
Voor extra informatie kunt u contact opnemen met George Moormann (george@dezingendezaag.com of info@bilderdijk.org)